Southwest tasarruf etmek için dört havaalanından ayrılıyor

çavuş

Aktif Üye
Southwest Airlines, büyüme planlarının Boeing'in beklenenden düşük uçak teslimatları nedeniyle darbe alması nedeniyle dört havalimanındaki operasyonlarını askıya alıyor ve maliyetleri düşürmek için diğer havalimanlarından uçuşları azaltıyor.

Yalnızca Boeing 737 uçaklarını uçuran havayolu Perşembe günü yaptığı açıklamada, sorunlu uçak üreticisinden kaynaklanan gecikmelerin zorluklara katkıda bulunduğunu söyledi. Southwest, ilk çeyrekte analistlerin beklediğinden daha kötü olan 231 milyon dolarlık zarar bildirdi ve bu da hisse senedi fiyatının erken işlemlerde yüzde 10 düşmesine neden oldu.

Maliyetleri azaltmak için Southwest, Ağustos başından itibaren dört havalimanındaki operasyonları askıya alacak: Washington eyaletindeki Bellingham Uluslararası Havalimanı, Cozumel Uluslararası Havalimanı, Houston'daki George Bush Kıtalararası Havalimanı ve Syracuse Hancock Uluslararası Havalimanı. Ayrıca, özellikle Hartsfield-Jackson Atlanta ve Chicago O'Hare Uluslararası Havalimanlarındaki uçuşları azaltarak, diğer havalimanlarından uçuşlarını da “önemli ölçüde yeniden yapılandıracak”.

Southwest İcra Kurulu Başkanı Bob Jordan, Perşembe günü CNBC'ye verdiği röportajda, bu havalimanlarından ayrılma kararının yeni Boeing uçaklarının alınmasındaki gecikmelerle hiçbir ilgisi olmadığını, ancak bu gecikmelerin başka sorunlara yol açtığını söyledi.


“Ağ önlemlerinin Boeing gecikmesiyle gerçekten hiçbir ilgisi yok. Halen ağ tedbirlerini alıyoruz” dedi. “Şimdi Boeing'deki gecikmeler çok acı verici. Yeniden planlama yapmamıza neden oluyorlar, gelir cephesinde canımızı acıtıyorlar, verimsiz olmamıza neden oluyorlar ve biz de bunların hepsini yapıyoruz.”

Havayolunun sorunları, 5 Ocak'ta Alaska Havayolları uçuşu sırasında Boeing 737 Max 9 jetinin bir kısmının patlaması sonucu yaşanan olayın bir başka sonucuydu. Olay, popüler jet modelinin geçici olarak durdurulmasına ve Boeing'in kalite kontrolüne ilişkin artan düzenleyici incelemelerle karşı karşıya kalması nedeniyle üretimde yavaşlamaya yol açtı.

Southwest, bu yıl daha önce beklenen 46 adetten 20 yeni Boeing jeti satın almayı beklediğini söyledi. Teslimatların zamanlaması, Boeing'in üretimini sınırlayan Federal Havacılık İdaresi'ne bağlı olup, kalite sorunları da kontrol altına alınacaktır.

Jordan yaptığı açıklamada, “Boeing'in uçak teslimatında daha fazla gecikme olacağına dair son haberleri hem 2024 hem de 2025 için önemli zorluklar teşkil ediyor” dedi.

Havayolu, yeni işe alınanların sayısını sınırlayacağını ve yılı 2.000 daha az çalışanla kapatacağını söyledi. Ayrıca daha önce planlanandan daha az sayıda uçağın hizmet dışı bırakılmasının planlandığını da belirtti.


Çarşamba günü Boeing, ilk çeyrekte 355 milyon dolarlık zarar bildirdi; bu keskin bir gerileme ancak analistlerin beklediğinden daha küçük.

Seyahat talebi güçlü olmaya devam ediyor ve diğer havayolları Boeing'in üretimdeki düşüşüyle başa çıkmaya çalışırken, Southwest, çoğu Airbus'tan uçak satın alan rakiplerinden daha fazla etkilenmiş görünüyor.

American Airlines perşembe günü üç ayda bir 312 milyon dolar zarar bildirdi ancak içinde bulunduğumuz çeyrek için beklenenden daha iyi bir kar tahmini verdi ve yıl için büyüme hedefini korudu.

Alaska Havayolları ve United Airlines geçtiğimiz günlerde yılın ilk üç ayında beklenenden daha küçük zararlar bildirdiler ve Boeing 737 Max 9'un 5 Ocak'taki uçuştan sonra kısa bir süre bile olsa yere indirilmemiş olması durumunda kar bildireceklerini söylediler. Delta Air Lines, ilk çeyrekte kar bildiren tek büyük havayolu oldu.

Niraj Çokshi raporlamaya katkıda bulunmuştur.